Как да разпознаете симптомите на бърнаут (прегаряне) на работното място? Според специалистите

...
Как да разпознаете симптомите на бърнаут (прегаряне) на работното място? Според специалистите
Коментари Харесай

Как да разпознаете симптомите на бърнаут на работното място? |

Как да разпознаете признаците на бърнаут (прегаряне) на работното място? Според експертите проявленията на " прегарянето " са физически и не трябва да бъдат подценявани, написа " Ню Йорк Таймс ".

Д-р Джеси Голд, психиатър във Вашингтонския университет в Сейнт Луис, усеща, че върви към бърнаут („ прегаряне “), когато, събуждайки се, мигновено стартира да се ядосва на получените имейли. Да, изобщо не е изненадващо, че експерт по психологично здраве, който се пробва да спре възходящата вълна от бърнаут, също може да „ прегори “ от време на време.

В изследване от 2021 година измежду 1500 американски служащи, повече от половината са споделили, че се усещат много уплашени вследствие на работата, а 4,3 милиона американци са напуснали работата си през декември - събитие, което стана известно като „ огромната оставка “, оповестява „ Ню Йорк таймс “.

Хората в бърнаут, са споходени от душевен и прочувствени признаци. Например възприятие на беззащитност и цинизъм. Но „ прегарянето “ може да докара и до физически признаци и специалистите са безапелационни, че би трябвало да деликатно да разчитаме сигналите, с цел да вземем ограничения в точния момент.

„ Прегарянето “, както се дефинира, не е здравно положение – това е „ проявяване на продължителен неумирим стрес “, изяснява доктор Лоте Дирбай, академик, който учи явлението в клиниката Майо. Световната здравна организация разказва най-явните признаци на бърнаут - безсилие, цинизъм и понижена успеваемост.

„ Започвате да не функционирате добре, пропускате периоди, разочаровани сте, дразните се на сътрудниците си “, споделя Жанет М. Бенет, откривател, който учи резултатите от напрежението върху здравето в Университета на Север Каролина, Шарлот.

Но стресът може да предизвика „ изхабяване “ на тялото, изключително когато не отшумява. Той може да аргументи чисто физически признаци “, изяснява доктор Бенет:

„ Когато хората са подложени на стрес, телата им претърпяват промени, които включват по-високи от естествените равнища на хормони на напрежението като кортизол, адреналин, епинефрин и норепинефрин. Тези промени са потребни в кратковременен проект - те ни дават сила за зареждане в сложни обстановки - само че с течение на времето стартират да вредят на тялото. “

Нашите тела „ не са проектирани за типовете стресови фактори, с които се сблъскваме през днешния ден “, споделя Кристина Маслах, обществен психолог от Калифорнийския университет в Бъркли, която е прекарала кариерата си в проучване на бърнаута.

Как да разпознаете „ прегарянето “?

„ Един постоянно срещан признак на „ прегаряне “ е безсънието “ , споделя доктор Дирбай. Когато откриватели са интервюирали в Италия здравни служащи, работещи на първа линия по време на първия пик на пандемията, те са открили, че 55 % изпитват усложнения със заспиването, а близо 40 % сънуват кошмари.

Изследванията са безапелационни, че хроничният стрес пречи на комплицираната неврологична и хормонална система, която контролира съня. Това е циничен кръг, тъй като неналичието на сън натоварва тази система още повече.

„ Ако забележите, че не можете да спите през нощта, това може да е знак за „ прегаряне “, изяснява доктор Дирбай. - „ И безсънието ви може да изостри още повече казуса. “

Физическото безсилие е различен постоянно срещан симптом. „ Осъзнах, че дремя всеки ден след работа – и си споделих: „ Какво не е наред с мен? “, а в действителност беше бърнаут “, споделя доктор Голд.

Промените в питателните привички - повече, или по-малко от нормалното, също могат да бъдат симптом на прегаряне. В изследване на италиански здравни служащи 56% оповестяват за промени в питателните привички.

Хората може да ядат по-малко, тъй като са прекомерно заети или разсеяни. Изследванията демонстрират също, че хормоните на напрежението могат да повлияят на апетита, карайки ни да се усещаме по-малко гладни от нормално, когато сме подложени на огромен стрес, само че и по-гладни от естественото, когато този стрес бъде омекотен.

Главоболието и стомашните болки също са признак на „ прегаряне “. То може да се развие дружно с меланхолия или тревога, като и двете да се изразят във физически признаци. Депресията води до мускулни болки, болки в стомаха, проблеми със съня и промени в апетита. Тревожността е обвързвана с главоболие, гадене и зной.

Какво да вършим при „ прегаряне “?

Ако имате физически признаци, помислете за консултация с вашия доктор или експерт по психологично здраве, с цел да определите дали те са движени от стрес, или се коренят в други физически положения, предлага доктор Дирбай. Но не трябва просто да ги игнорирате и да смятате, че нямат значение.

Ако фактически е „ прегаряне “, тогава най-хубавото решение е да се откри корена на казуса. Това положение нормално се разпознава, когато е породено от работата, само че хроничният стрес може да е провокиран и от финансови проблеми, проблеми в връзките и редица други неща.

„ Най-важно е, че бърнаутът не може да бъде преодолян с по-добра грижа за себе си “, изяснява доктор Маслах. - „ Всъщност, сходно подстрекателство единствено утежнява казуса, защото ни кара да изпитваме виновност, че не се грижим задоволително за себе си, което не е по този начин “, споделя тя.

„ Социалната поддръжка може да помогне - диалог с терапевт или среща с другари, даже и единствено виртуално. Повечето сън е наложителен , по тази причина, в случай че страдате от бодърствуване, консултирайте се с лекаря си за допустимо лекуване “, добавя още доктор Бенет.

Взимането на отпуск също може да помогне, само че това е единствено краткотраен метод за справяне с казуса “, продължава доктор Голд. Тя го съпоставя с изливането на кофа вода от потъващ транспортен съд. - „ Той отново ще потъне, нали? Трябва да вършиме повече от това да „ изхвърляте водата понякога “, споделя тя.

Опитайте се да отделяте малко време всеки ден за нещо, което обичате . Установено е да вземем за пример, че хирурзите, които отделят време за занимания и отдих, даже единствено 15 до 20 минути дневно, са по-малко склонни да изпаднат в бърнаут, в сравнение с хирурзите, които не го вършат.

Трябва да имате нещо отвън работата, което да ви помогне да премахнете напрежението, да ви помогне да се концентрирайте и да се отпуснете, поучават лекарите.

Лора Костова, основен редактор на 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР